Mondhygiënist

Wat is een Mondhygiënist?

Een mondhygiënist is een op HBO-niveau opgeleide paramedicus, werkzaam binnen de mondzorg. Het beroep van de mondhygiënist is geregeld in de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG)

De deskundigheid van de mondhygiënist ligt vooral op het gebied van het voorkomen van problemen in uw mond. De mondhygiënist zorgt er voor dat uw gebit en tandvlees in optimale conditie blijven, maar leert u ook hoe u uw mond zelf gezond en fris kunt houden.

Wat doet een Mondhygiënist?

Een mondhygiënist richt zich vooral op preventieve behandelingen. Een mondhygiënist is opgeleid om problemen aan het gebit te voorkomen, vroegtijdig te herkennen en te bestrijden.

Preventieve mondzorg staat voor het voorkomen van mond- en gebitsproblemen. Door van jongs af aan regelmatig een mondhygiënist te bezoeken die je begeleidt en coacht en de instructies en adviezen afstemt op jouw individuele situatie, voorkom je cariës (gaatjes), teruggetrokken of ontstoken tandvlees en een slechte adem. De mondhygiënist kan de conditie van je tandvlees in kaart brengen (de vervaardiging van een parodontiumstatus), je adviezen geven over het uitvoeren van een goede mondhygiëne en je gebit reinigen door tandplaque en tandplaque boven en onder je tandvlees te verwijderen. Je kunt rechtstreeks bij een mondhygiënist terecht en hoeft geen verwijzing van een tandarts te hebben. Een tandarts kán je wel doorverwijzen.

Behandelingen mondhygiënist:

- verwijderen van oude tandplak en tandsteen
- verwijderen van aanslag
- polijsten van het gebit
- instructie en adviezen geven over onderhoud gebit, voeding, leefstijl
- poetsles aan kinderen
- fluorideren van het melkgebit of blootliggende worteloppervlaktes

- Kleine gaatjes repareren
- sealen van kiezen
- tandenbleken

Naast de preventieve behandelingen is een mondhygiënist een specialist in het behandelen van ernstige tandvleesaandoeningen. Indien een oppervlakkige tandvlees ontsteking over gaat in een tandvleesontsteking met afbraak van het kaakbot (parodontitis) kan de mondhygiënist dit diagnosticeren en behandelen. Een diepere tandvleesontsteking wordt meestal behandeld door middel van een initiële therapie (diepte reiniging).

https://www.nvvp.org/patienteninfo/patienteninformatie/de-behandelaars/mondhygienist

https://www.nvvp.org/patienteninfo/patienteninformatie/de-behandeling/initiele-behandeling